SPORTEN KORT FORTALT

HVAD ER KØRESTOLSBASKET?

Kørestolsbasket er en idrætsgren, som spilles af et halvt hundrede kørestolsbrugere i Danmark. Der spilles på en almindelig basketbane med almindelig kurvehøjde. Spillet er højt udviklet og særdeles seværdigt og kræver god armfunktion og balance. Der spilles med 5 spillere på banen ad gangen.

Kørestolsbasket er for såvel kørestolsbrugere som gående. Spillet kræver både fysisk- og mental form og der kan altid findes nye udfordringer og forberedelsesområder – uanset ambitionsniveau.

Generelt gælder for kørestolsbasket: Banen er den samme, kurven hænger i samme højde, udvisning sker ved fem personlige fejl, man må befinde sig højst tre sek. i “nøglehullet”, der er fem spillere på hvert hold og der spilles i 4 x 10 min. effektiv tid.

DERFOR SKAL DU SPILLE KØRESTOLSBASKET!

Kørestolsbasket dækker en meget stor målgruppe, lige fra handicappede til ikke handicappede – eneste krav er, at du har god arm/hånd funktion og et taktisk overblik.

Der spilles i højt tempo, så man vil automatisk forbedre sin kondition, jo mere man spiller.

Der er større udfordring ved at spille kørestolsbasket, end gående basket, da armene skal bruges til både bevægelse og skud.

Det er i høj grad en kontaktsport, selvom det ikke er tilladt at køre direkte ind i modstanderen, men stol kontakt er uundgåelig både i forsvar og angreb.

Holdsport er et nøgleord, hvis man vil vinde. Sporten udmærker blandt andet ved, at der kompenseres for ens handicap. Det betyder at en med et større handicap, kan have lige så stor værdi for holdet, som en med et mindre handicap.

For ny skadede, er det en rigtig god mulighed for at skabe et nyt socialt netværk med ligesindede og derved få støtte og erfaring med til en ny hverdag. Samtidig er der også mulighed for at inddrage sit ”gamle” sociale sportsnetværk, da ikke handicappede kan spille med.

Flere danske klubber deltager i udenlandske turneringer, dels for at forbedre deres spil, men også for at styrke det sociale sammenhold.

I Danmark er sporten ikke stor nok (endnu) til at den kan dyrkes på professionelt niveau. Men i udlandet, som f.eks. Sverige, Spanien og især USA, dyrkes sporten på meget højt niveau. Så hvis man er dygtig nok, kan der være muligheder for at komme til udlandet og spille – og måske endda leve af det.

… og vigtigst af alt, så er det en super sjov og underholdende sport

FORSKELLE MELLEM GÅENDE BASKET VS. KØRESTOLSBASKET

``Skridt-reglen``

I kørestolsbasket tager vi af gode grunde ikke skridt, så i stedet for “skridt-reglen”, må en spiller, inden han igen skal drible, tage tog tag i hans hjul. Her tages der ikke højde for, om det er et tag for at korrigere retning, eller et tag for et komme fremad.

Ingen dobbeltdribling

I kørestolsbasket er der ingen dobbeltdribling. Så en spiller må gerne lægge bolden tilbage i skødet, efter dribling, mens han tager tag i hans hjul, alle de gange han måtte have behov for det.

Kontakt mellem stole tilladt

Kørestolsbasket er tildels en større kontaktsport end gående basketball, forstået på den måde, at kontakt mellem spillerne stadig ikke er tilladt.

Dog er det tilladt at røre hinandens stole til en hvis grad og dermed stoppe hinanden på sådan vis.

Spillerne er inddelt efter ``point-system``

Spillerne i kørestolsbasket er handicappet i forskellig grad. Det vil sige, at nogle har mere bevægelse, og dermed bedre balance osv. end andre. For at give flest mulig chance for at være med, har man inddelt spillerne i klasser efter deres handicap.

En spiller kan tælle fra 1 til 5 point. Et hold må maksimalt have 14,5 point på banen samtidig.